Her 2 hareketin de kendine göre artıları ve eksileri var.
Mesela dumbell curlde hareketin zirve noktasında bileği dışa doğru bükerek kası sıkıştırma imkanımız vardır.
Bu açıyla sıkıştırma hareketi zirveleme ve kası kesmek açısından önemlidir.
Aynı şansa barbell curl'de sahip değiliz, ancak barbell çalışmasında ise tutuş mesafesine bağlı olarak kası değişik açılardan çalıştırabiliyoruz.
Hatta bazı sporcular aynı egzersizde her sette geniş açıdan dara doğru giderek kası her açıdan vurmaya çalışırlar.
Bunun dışında sağ ve sol kol ararsında ölçü farkı varsa bu farkı kapamadan barbell çalışması daha etkindir. Çünkü her iki kola da eşit yük bineceğinden güçlü olan kol güçsüzün kaldırabileceği kadar ağırlığa maruz kalacaktır, daha fazlasına değil.
Bu sayede ağırlık artırımı güçsüz kola endeksleneceğinden ölçüler orta vdede eşitlenecektir.
Barbell çalışması "cheating" yapmaya daha müsaittir, o nedenle özellikle bulk (hacimlenme) döneminde barbell ile çalışarak çok yüksek kilolara çıkılabilir.
Dumbell çalışması daha odaklı ve cheating'e daha az müsade eden yapısı itibariyle çok yüksek kilolara müsade etmez, çünkü hareket sırasında destek alınabilecek kas grupları daha sınırlıdır.
Dumbell çalışmasından istenilen verimi almak için nizami çalışmayı bilmek, ve hareketleri hakkıyla yapmak gerekir.
Zira sağ ve sol kola farklı ağırlıklar uygulanırsa, veya hareket esnasında hareketin nizamı bozularak yapılırsa estetik olmayan gelişime yol açması kaçınılmazdır.
Şahsi olarak 2 hareketi aynı programa koymam.
İçinde bulunduğum döneme ve hedefe göre dumbell veya barbell curl'den birini programa koyarım.
Barbell ile programa başlıyorsam programı dumbell ile yapılan hummer curl ile sürdürür ve yine dumbell ile yapılan konsantre curl ile zirveleme ve kesiş yaparak bitiririm mesela.